Het beoefenen van een vechtsport is een van de beste manieren om krachtiger in het leven te staan. Bij Your Own Leader leggen we de focus op een van de mooiste vechtsporten: kickboksen. Voor veel mensen voelt de eerste kickbokstraining als een behoorlijke drempel. De sport heeft bij sommigen een slecht imago. Dit is onterecht en een achterhaalde gedachte. Tegenwoordig is de sport toegankelijk voor kinderen, jongeren en ouderen. Ervaring is niet vereist. Iedereen kan het beoefenen. Waarom vechtsport voor iedereen gezond en een goede uitlaatklep is, lees je hier.

Laten we voorop stellen dat elke vorm van sport bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Net als hardlopen en krachttraining, geldt dat ook voor vechtsport. In deze blog houden we een pleidooi voor de voordelen van vechtsport. En meer specifiek; voor kickboksen. Het beoefenen van kickboksen heeft aspecten die andere sporten niet hebben. Het bevat: strijd, angst, schrik en overwinning. Deze elementen kun je op geen enkele andere manier simuleren.

De basistraining

Wil je nu stoppen met lezen? Laat je niet afschrikken! Het klinkt misschien wat beangstigend, maar dat is het niet. Als beginnend kickbokser kom je hier helemaal niet mee in aanraking. Elementen als angst, strijd en overwinning zijn pas aanwezig zodra je gaat sparren. En dat doe je alleen als je er zelf klaar voor bent. Het is een proces wat jij zelf inricht, onder begeleiding van een trainer. Zie deze sport vooral als een kans om jezelf uit te dagen. En een manier om een strijd te simuleren die jou sterker gaat maken. Heb je gekozen voor kickboksen? Dan start je door op vrijblijvende en respectvolle manier de benodigde technieken te leren.

Bij de beginnersgroep van Your Own Leader leer je via oefeningen eerst een aantal kickboks technieken. Hoe maak je de juiste bewegingen met je handen? Welke rol speelt je voetenwerk? En op welke manier hou je de punches van je oefenmaatje tegen? Ook is het mogelijk om op een bokszak te oefenen. Hierdoor kun je de kracht en snelheid van je klappen vergroten en ervaar je hoe je ademhaling intensiveert. Je zult merken dat kickboksen een intensieve fysieke workout voor je hele lichaam is. Je verbrandt veel calorieën én krijgt er een flinke boost van. Geen interesse in het aspect vechten? Geeft niets. Zie een kickbokstraining als een hoge intensiteit training, die vooral een leuke uitdaging is.

Een persoonlijke strijd

Heb je de basis onder knie? Dan kun je kennis maken met het sparren. Denk niet meteen aan een bokswedstrijd, waarbij je elkaar knock-out kunt slaan. Maar meer aan een oefenpotje van twee minuten waarbij je elkaar probeert te raken. Een intensief potje tikkertje met vuisten, waarbij je elkaar op het bovenlichaam moet raken. Als beginner doe je dit natuurlijk niet meteen op volle kracht, aangezien jij en je sparringpartner nog lerende zijn.

Tijdens het sparren ervaren veel mensen gevoelens die ze van sporten niet kennen. Denk aan spanning of de angst om geraakt te worden. Een verhoogd adrenalineniveau of de impuls om weg te rennen. Dit is allemaal normaal. We simuleren tenslotte een situatie die je niet iedere dag tegenkomt. Je vecht met iemand. Hoewel je weet dat dit voor de lol en onder begeleiding van een personal trainer is, ontstaat er toch een mentale strijd in je hoofd. De uitdaging is om de rust te bewaren.

Metafoor voor het leven

Dat doe je door rustig te blijven ademen en je tactiek niet uit het oog te verliezen. Dit lijkt simpel, maar kan knap lastig zijn op het moment dat je een lichte dreun voor je hoofd krijgt. Nogmaals, laat dit je niet afschrikken! Al na een paar potjes sparren voel je de positieve effecten. En ervaar je een fysieke en mentale boost. Je merkt dat je een sterker persoon wordt. Omdat je ervoor kiest om niet weg te lopen, maar de confrontatie aan te gaan. Zie dit als een metafoor voor het leven. Je houdt je hoofd koel, werkt aan je plan en loopt niet weg van uitdaging of strijd. Dit maakt je als persoon zelfverzekerd en sterk. Je weet én voelt dat je kracht uitstraalt.

Is kickboksen ook een vrouwensport?

Dit klinkt misschien allemaal als stoere mannenpraat. En kickboksen is van oorsprong ook een mannensport. Maar inmiddels is dat allang niet meer zo. Een heleboel vrouwen bereiken de top van het kickboksen en de vechtsport. Zoek maar eens filmpjes op van Tiffany van Soest. Een Amerikaanse titelhouder met Nederlandse roots, die op topniveau kickbokst. Als meervoudig kampioen heeft Van Soest veel invloed gehad op de populariteit van het kickboksen op internationaal niveau. Of denk aan Lisa Brierley, die twee keer wereldkampioen Muay Thai werd. Tik deze namen in Google, en je vindt tientallen topvrouwen in de vechtsport.

De trainingsgroepen bij Your Own Leader zijn meestal voor de helft gevuld met kickboksende vrouwen. We hebben een geweldige en diverse groep trouwe leden, die er samen een effectieve en vooral leuke kickboks training van maken. We vinden het belangrijk dat iedereen welkom is en persoonlijke aandacht krijgt. Wil je een keer mee trainen? Kom gerust een langs op dinsdag of donderdag!