De Wim Hof methode heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Koude ijsbaden, snelle ademhalingstechnieken en geconcentreerde meditatie: allemaal kenmerken van de Wim Hof Methode. Maar wie is deze Nederlandse ademhalings-goeroe en wat houdt zijn techniek in? 

Wie is Wim Hof? 

Wim Hof is een Nederlandse filosoof die een eigen ademhalingstechniek heeft ontwikkeld. Op jongvolwassen leeftijd startte hij een experiment. Via blootstelling aan kou begon hij zijn autonome zenuwstelsel (verantwoordelijk voor onbewuste fysieke processen) te testen. 

Bij extreme kou slaat ons zenuwstelsel op hol. Je begint te bibberen en je ademhaling versnelt. Dat komt omdat het je sympathische zenuwstelsel aan het werk zet. Dit systeem activeert je spieren, ademhaling, hartslag en laat je bloeddruk stijgen. Het doel is om je prestaties verhogen; je lichaam is klaar om in actie te komen. Ook wel het fight- or flight systeem genoemd. 

Train je lichaam en geest

Wim Hof merkte dat hij kou beter kon weerstaan dankzij het oefenen van een gecontroleerde ademhaling. Via deze ademhalingstechniek activeert hij zijn sympathisch zenuwstelsel, wat een vergelijkbaar effect op je lijf heeft als kou. Hiermee trainde hij zijn lichaam en leerde het om te gaan met oncomfortabele omstandigheden. De adempauzes binnen de techniek activeren juist weer het parasympatische deel van het zenuwstelsel (rust en herstel). Zo train je je lichaam om te schakelen van een sympathische staat (actief) naar parasympatische staat (rust). Beide technieken zorgen voor een vermindering van geestelijke en lichamelijke stress.

De Mount Everest beklimmen in je korte broek

Wim Hof heeft de afgelopen jaren bijzondere prestaties neergezet en er is regelmatig wetenschappelijk onderzoek naar zijn methode gedaan. Hij heeft inmiddels twintig wereldrecords op zijn naam staan. Zo beklom hij de Mount Everest in alleen een korte broek. Rende vervolgens een marathon in de woestijn zonder een druppel water. En wist meer dan vijftig meter onder het ijs door te zwemmen. Allemaal prestaties die hij behaald heeft dankzij zijn ademhalingstechniek en de blootstelling aan kou. 

Waar bestaat de Wim Hof methode uit?

De methode draait om focus, diepe ademhaling en zuurstof. Door drie minuten lang intens in- en uit te ademen, verrijk je je bloed met meer zuurstof. Omdat je lichaam de beschikking krijgt over deze extra zuurstof wordt het actief en warm. Dankzij de adempauzes ontspan je en neemt je stress af. Je ademhaling is dus een belangrijk aspect van de methode.

Daarnaast is blootstelling aan koude temperaturen een belangrijke pijler. Ons lichaam houdt niet van kou – tenminste dat denken we. Je gaat ervan bibberen en sneller ademen, soms bijna hyperventileren. Dat kun je met een gecontroleerde ademhaling tegengaan. Door bewust intens in- -en uit te ademen, is kou prima te weerstaan. Om dit te oefenen kun je  een koude douche nemen. Of een duik in koud water. 

Samengevat is de Wim Hof-methode een ademhalingstechniek die je helpt om kou te weerstaan door het autonoom zenuwstelsel te trainen. Deze techniek heeft veel voordelen voor je lichaam en algemene gezondheid. 

Wat bereik je met de Wim Hof methode? 

Bewust ademen en blootstelling aan kou zijn in het begin behoorlijk oncomfortabel. Je brengt je lichaam in een soort schok. Aan dat koude water is je lichaam niet gewend. Maar dankzij de ademhalingsoefeningen heb je leren omgaan met fysieke stress en door de adempauze breng je je lichaam tot rust. Je traint hiermee als het ware je zenuwstelsel. Zo kun je een diepe ontspanning bereiken, wat weer goed is voor je mentale gezondheid. 

Het zenuwstelsel wordt dus sterker. Je lichaam raakt gewend aan kou en je ontspanning wordt beter. Ook maak je meer bruin vetweefsel aan en dat verbetert je gezondheid. Maar het mooiste effect is misschien wel dat je mentaal ook sterker wordt. De dag beginnen met een koude douche is in het begin oncomfortabel. Je gaat de strijd aan met je lichaam. En dat meteen al aan het begin van de dag. Hoppa! Jouw eerste overwinning is binnen! 

Waarom is de Wim Hof methode goed om te volgen?

Wie de methode regelmatig toepast, zal er ook qua mentale gezondheid op vooruit gaan. Koud water kunnen weerstaan, leidt tot een lagere bloeddruk en diepe ontspanning. De methode is dan ook goed voor mensen met een hoge bloeddruk. Het helpt tegen chronische stress en geeft optimale focus. Blootstelling aan kou maakt je lichaam en geest sterker en verhoogt je weerstand en algemene gezondheid.  

Verder maakt het je energiek (geen koffie meer nodig!) en kan het zelfs helpen tegen depressie. En door ademhaling als meditatie toe te passen, gaat de optimale focus erop vooruit. 

Hoe vaak kan ik de methode uitoefenen? 

De Wim Hof methode wordt wereldwijd door veel mensen gebruikt, omdat ze hebben gemerkt dat het hun gezondheid sterk verbetert. Sommigen nemen dagelijks een koude douche. Anderen duiken wekelijks het koude water in. De ademhalingstechnieken zijn trouwens ook te gebruiken als vorm van meditatie. En dit kan prima zonder koud water. Goed nieuws voor de echte koukleumen onder ons.

Er is geen vaste frequentie voor het uitoefenen van de methode. Wel is het goed om langzaam te beginnen als je het wil toepassen in je dagelijks leven. Een koude douche van één minuut tijd is al een goede start. Je hoeft echt niet in één keer onder die koude straal te stappen. Focus ondertussen op een bewuste ademhaling. Gaat dit goed, dan kun je meer minuten koud water per dag proberen.

Wie zich er goed bij voelt, kan een grotere uitdaging zoeken. Een duik in koud water in de winter bijvoorbeeld. Zorg wel voor een veilige situatie. Neem iemand mee en hou maximaal drieënhalve minuut aan. Je lichaam uitdagen doe je het beste gedoceerd. Je daagt immers je centrale zenuwstelsel uit. Iets wat je geleidelijk in stapjes moet doen. En wie weet neem je dan binnenkort zelfs een duik in een echt ijsbad met ijsklontjes!

Als je kunt genieten van kou, dan kun je meer genieten van het leven – Freek Diets, personal trainer